Pleased to Meet You
Derwish.gif

Memory On/Off - This is a Moment

Memory On/Off - This is a moment is een solotentoonstelling die ik in 2007 had in het Caermersklooster te Gent.

Memory On/Off betekend letterlijk het aan- en uitschakelen van het geheugen, wat op zijn beurt verwijst naar het thema bewaren. De ondertitel This is a Moment stelt daarbij het bewaren in vraag door het te plaatsen tegenover het begrip moment. De kunstenaar wil in die werken niet enkel het moment zichtbaar en voelbaar maken, maar ook de vluchtigheid van dat moment aanraken. Het definitieve van het vastgelegde moment staat daarbij tegenover het ongrijpbare van het moment in beweging. De installaties in het Caermersklooster suggereren dat aan alles een einde komt, ook aan het bewaren. Uiteindelijk beslist de tijd wat is en wat niet is. Alles is in beweging; ook het bewaarde verandert voortdurend van betekenis…

curator Lode Van Pee

Inleiding van de publicatie bij de tentoonstelling.

Memory On - Off Caermersklooster Excerpts of solo exhibition - 2007

Documentaire Memory On Off - Caermersklooster - Realisatie Julien Vandevelde

Zelfportret met ijsbaby

Zelfportret met ijsbaby

Ik had deze ijsbaby gemaakt om in een gekoeld wiegje te liggen. De omgekeerde wereld, ik probeer de ijsbaby vast te houden in mijn armen, mijn bovenlichaam is naakt en het contact met de ijsbaby doet echt pijn, ik kan hem bijna niet lang genoeg vasthouden om deze foto te maken. En hij smelt ook in mijn armen, ik kan deze baby onmogelijk koesteren, hoe graag ik dat ook zou willen.

Catwalk

Catwalk

Vier videoschermen verticaal opgesteld in een rij achter elkaar tonen mensen die onderweg zijn op steeds hetzelfde voetpad. Ik heb gedurende één jaar lang de mensen op dit voetpad vanuit mijn venster vanop de tweede verdieping kunnen filmen en verzamelen. De schoonheid van de voorbijganger komt ook aan bod in later videowerk: Passanten I en Passanten II.